Schimbări organizaționale – Grupul Editorial Corint

În ciuda contextului pandemic și a obstacolelor întâmpinate în ultimii doi ani, de la închiderea temporară a librăriilor și anularea a numeroase evenimente culturale, până la schimbarea planului editorial și desfășurarea unei restructurări organizaționale, Grupul Editorial Corint continuă să domine piața de carte din România alături de Grupul Editorial ART, Grupul Editorial Trei, Grupul Editorial Litera și Editura Nemira.

Restructurare organizațională, schimbări și HR

La finalul anului 2020, Grupul Editorial Corint a trecut printr-o restructurare organizațională după plecarea directorului general. În mai puțin de nouă luni, numeroasele schimbări survenite în cadrul departamentelor de comunicare, vânzări și marketing au dus la restrângerea planului editorial și la desfășurarea unui proces de recrutare anevoios și îndelungat, o parte dintre posturi rămânând până în prezent neocupate.

Creșterea competiției pe segmentul de carte YA-MG (Young Adult-Middle Grade) și teama de necunoscut, resimțite îndeosebi de redactori, traducători și tehnoredactori, au dus la apariția unei crize interne și la desfacerea mai multor contracte de colaboare. Drept consecință, nu mai puțin de 8 persoane au părăsit echipa Grupului Editorial Corint în noiembrie-decembrie 2020.

Procesul de recrutare pentru posturile vacante s-a desfășurat aproape în exclusivitate online, o parte dintre anunțuri fiind postate inclusiv pe canalele de social media ale editurii, cu posibilitatea primirii unor informații adiționale la cerere. De asemenea, o parte dintre posturi au fost ocupate prin intermediul unor recomandări interne, accelerând simțitor procesul.

Din moment ce toate schimbările au avut loc în perioada pandemiei, aproape toate interacțiunile dintre membri au avut loc în mediul online. Cu toate acestea, comunicarea nu a întâmpinat prea multe probleme, exceptând cele logistice, la început, până când toți angajații au primit echipamentele necesare pentru a putea lucra de acasă și de a avea acces la serverul intern al grupului editorial, permutarea birou-acasă finalizându-se în mai puțin de două săptămâni.

În prezent, aproape toate posturile au fost ocupate, iar decizia noii directive este ca angajații să lucreze în continuare de acasă, chiar și după restabilirea ritmului de publicare anterior declanșării pandemiei.

În plus, pentru că toate activitățile și evenimentele s-au mutat în mediul online, iar specialiștii în comunicare și marketing au fost nevoiți să găsească noi metode de promovare a titlurilor, Grupul Editorial Corint a luat decizia de a angaja un al doilea graphic designer și de a avea un Brand Manager (Ioana Bâldea Constantinescu).

Clubul de carte Evadează în Ficțiune

Debutând în februarie 2020, Clubul de carte Evadează în Ficțiune, powered by Leda Edge și CorinTeens, strânge în fiecare lună între 25 și 50 de cititori, cu vârste cuprinse între 13 și 47 de ani, pentru a discuta cartea lunii, un titlu ales de participanți prin vot sau tragere la sorți. De-a lungul a 3-5 ore, cititorii participă la diverse dezbateri și jocuri, cu posibilitatea de a câștiga premii sau de a afla în avanpremieră ce titluri urmează să fie publicate în perioada imediată.

CorinTeens & Leda Bazaar

Anul 2020 a marcat lansarea a două colecții noi: CorinTeens, dedicată cititorilor de peste 12 ani, care cuprinde titluri din tot spectrul literar, foarte atent alese pentru această perioadă preadolescentină a marilor schimbări, emoționale și fizice, și Leda Bazaar, prin care cititorii vor regăsi spiritul feminin așa cum a fost el dintotdeauna, seducător și provocator, de-a lungul unor aventuri care îi va purta prin Monaco, alături de Grace Kelly, prin Parisul lui Coco Chanel sau printr-un orășel din statul Connecticut. Așa cum promite și titlul, colecția simbolizează un bazar al trăirilor și imaginației.

Colecția CorintTeens a debutat cu două romane YA nominalizate la Goodreads Choice Awards, obținute în urma unor licitații înverșunate: Șarpe & porumbel, primul volum dintr-o trilogie semnată de Shelby Mahurin, o autoare hotărâtă să reinventeze poveștile cu vrăjitoare prin intermediul unei eroine imprevizibile și a unui sistem de magie violent și complex, și Casa de sare și amărăciuni, de Erin A. Craig, o versiune gotică, dar și romantică, a poveștii Cele douăsprezece prințese dansatoare, basmul cules de Petre Ispirescu.

Pentru lansarea colecției destinată adolescenților, pe lângă organizarea unei tombole cu surprize și oferirea unui discount atrăgător, Grupul Editorial Corint a pregătit un KIT special pentru colaboratori, implementând un trend foarte popular în US și UK:  book subscription boxes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

ANALIZA SWOTANALIZA SWOT

O metodă eficientă pentru a obține o viziune asupra schimbărilor organizaționale care au loc în industria editorială este analiza SWOT, bazată pe istoricul editurilor vizate și a schimbărilor prin care