Editura Litera : istoric

Membrii fondatori ai Editurii Litera sunt doi frați și tatăl lor, originari din Republica Moldova, familia Vidrașcu. Povestea începe cu tatăl, Anatol Vidrașcu. Acesta, fiind fost angajat al unei edituri, pasionat de literatură și de România, în anul 1989 a devenit fondatorul al primei edituri private din Republica Moldova. În 1999, cu ajutorul fiului său. Dan Vidrașcu, venit în România pentru studii, Anatol Vidrașcu înființează prima sucursală în afară țării sale, și anume în București.

Acestora li s-a alăturat și fratele mai mic, Marin Vidrașcu. Afacerea prospera, la un moment dat, având în vedere că economia și piața sunt mult mai dezvoltate în România, aici vânzarile le-au depășit pe cele din Republica Moldova.

În momentul de față, strategiile sunt stabilite împreună, Dan Vidrașcu se ocupă de produs, fratele său, Marin, se ocupă de vânzări, iar tatăl lor se ocupă mai mult de afacerile din Republica Moldova, participând totuși la luarea deciziilor importante ale organizației.

DEZVOLTARE

Analizând piața de carte, frații Vidrașcu au conștienzat că una dintre strategii pentru dezvoltare este diversificarea canalelor de distribuție și a produselor, fiind o strategie bună, asigurându-i succes editurii Litera. Așadar, schimbare majoră pentru Litera a fost diversificarea portofoliului de titluri, de la cărți pentru cei mici și fic­ți­une la cărți de specialitate și lucrări enciclopedice.

Privind la canalele de distribuție, apariția librărilor online contribuie la creșterea pieței de carte, vânzările online asigurând aproximativ 15-20 de milioane de euro din valoarea pieței. Dan Vidrașcu susține că este mai importantă prezența în marile magazine online decât site-urile proprii, menționând că marile edituri din Europa folosesc site-urile mai mult ca o metodă de promovare a cărților, și nu neapărat ca un suport de vânzare.

Apariția hipermarketurilor, supermarketurilor a reprezentat un alt canal de vânzare pentru editura Litera: „deși nu au un ra­ion de carte foarte consistent, compen­sează printr-un trafic foarte mare, care poate genera vânzări importante dacă se face selecția corectă“. Însă, cele mai multe vânzări le asigură rețeaua clasică de librării (40 % din vânzări). Totuși, numărul librărilor din România este foarte mic, existând și județe unde există o singură librărie. Numărul mic de librării existente în țară reprezintă cel mai mare obstacol al unei edituri.

La creșterea vânzărilor a contribuit esențial și lanțul propriu de distribuție, în 2018 existând 21 de bookstop-uri Litera situate în mall-uri, poziționarea lor fiind foarte importantă. Perioada de testare a unui loc este între trei și șase luni. Dacă rezultate nu sunt cele dorite, bookstop-ul se închide, aproximativ 30 de bookstop-uri au fost închise de-a lungul timpului. S-a dovedit că extinderea excesivă a rețelei de magazine nu este chiar avantajoasă, existând bookstop-uri care în scurt timp nu mai erau profitabile.

O altă strategie privind canalele de distribuție adoptată de editura Litera a fost extinderea în chioșcurile de presă, acestea fiind numeroase și la îndemâna tuturor.

Revenind la produs, una dintre strategiile puse în practică a fost un eșec și anume cea de a oferi o calitate superioară cărților, colecția respectivă nu a fost vândută conform așteptărilor, producând pierderi. Nu s-a vândut deoarece prețul cărților era prea mare, având în vedere calitatea acestora, investindu-se foarte mult.

În ceea ce privește „rivalitatea” dintre cartea electronică și cartea tipărită, Marin Vidrașcu suține că ebook-ul nu va înlocui cartea tipărită, ci vor merge paralel. La editura Litera, în 2014 ebook-ul reprezintă foarte puțin din cifra de afacere, procesul de vânzare a cărților electronice fiind mai complicat, implicând costuri mari. Totuși, de-a lungul timpului s-a înregistrat o creștere considerabilă a vânzării de cărți electronice, editura Litera investind mai mult în acest tip de produs, mai ales în perioada pandemiei.

Privind resursele umane, Marin Vidrașcu susține că editura Litera dorește o echipă tânără în departamentul editorial, dar mai ales în departamentul de marketing, acesta fiind considerat „motorul companiei”.

Sursă: https://www.newmoney.ro/frati-rapublica-moldova-creat-cea-mai-mare-editura-romania/

https://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-marin-vidrascu-litera-piata-de-carte-este-intr-o-stabilizare-2015-va-fi-un-an-mai-bun-13732370

Despina Pandelea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post