Editura Grafic – Art trend de schimbare și recomandări

Pandemia nu a fost prima situație complicată cu care editurile s-au confruntat, odată cu apariția Kindle în 2007 foarte multe publicații s-au confruntat cu o problemă comună pentru industria de content, mai exact pirateria cărților online și teama că aceste cărți în format digital o să le înlocuiască pe cele fizice. Criza a trecut de la sine, în scurt timp s-a constatat că omul preferă în continuare o carte fizică, ea fiind mai ușorde citit și fiind de asemenea un cadou preferat în rândul cititorului. O astfel de previziune a fost realizată și de Dermott, care ne menționează în unul din articolele acesteia pre-pandemie că în mai puțin de 5 ani lumea cărții se va schimba radical. Printre aceste previziuni identificam și:

  1. Firmele mai mici de publicat o să încerce să se așeze mai mult pe propriile nișe, încercând să autentifice pe cât posibil propriul conținut.
  2. Cărțile audio o să câștige teren în fața celor ce trebuie citite, acest lucru fiind dator timpului și spațiului, în viața urbană este din ce în ce mai dificil, iar pentru un iubitor de carte acestăvariantă satsiafce o nevoie esențială.
  3. O mare parte a bugetului de marketing o să fie utilizat pentru un design sau redesign al sitului web, site care este un must în această industrie de câțiva ani încoace.

Pandemia, ca orice altă situație de criză a adus și îmbunătățiri, dacă în timpul celui de-al doilea război mondial această îmbunătățire s-a văzut prin apariția și evoluția aparatelor de mers terestre și aeriene în mod special, în perioada de pandemie , după cum relatează și Springer pe baza unui raport Accenture piața online a crescut în câteva luni cât în zece ani de față de previziunile realizate de specialiști

Hank Philippe Ryan relatează într-un articol pentru The Boston Globe că o lansare de carte este un haos din toate punctele de vedere. Cu săptămâni înainte de lansare trebuie să faci revizuiri zilnice, să faci pregătirile pentru întâlnirile de lansări, să vorbești cu publicații și tot așa. Cu toate acestea își aduce aminte cu drag de acele vremuri, iar acum, dacă e să facă o revizuiri a propriilor gânduri  preferăcu drag acele vremuri și ar vrea ca lucrurile să fie din nou ca înainte.

Propuneri și recomandări:

Este greu să oferi recomandări deoarece publicul țintă este împărțit în foarte multe categorii. Dacă e să discutăm strict de publicații, atunci editura Grafic ar putea încerca să adopte o strategie utilizată în Anglia prin care oferă content sub forma unui scan pdf contra unei subscripții lunare. Dacă e să vorbim de scriitori aceștia pot să riște, având în vedere scăderea drastică din domeniu oricum nu au nimic de pierdut, aceștia pot incerca variantă de freelancing sau self publishing și self marketing, aceasta fiind o altă strategie preluată din SUA unde veniturile unui scriitor au scăzut cu peste 60%, iar nevoia de supraviețuire i-a împins să facă asta. Dacă e să discutăm de departamentele de producție sau angajați al acestor edituri situația nu este la fel de roz, eu trebuie să înfrunte realitate, iar drumul se împarte în două direcții, cea în care caută o schimbare în carieră sau cea in care așteptă o revenire a situației,  lucru ce poate să dureze câțiva ani conform specialiștilor din domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

ANALIZA SWOTANALIZA SWOT

O metodă eficientă pentru a obține o viziune asupra schimbărilor organizaționale care au loc în industria editorială este analiza SWOT, bazată pe istoricul editurilor vizate și a schimbărilor prin care