Editura Grafic – Art în perioada pandemiei

            Începutul anului 2020, probabil nu se aștepta nimeni ca în scurt timp (și) România să intre în lockdown. Îmi aduc aminte de șocul pe care l-am avut alături de ceilalți colegi, dar spre norocul nostru, domeniul în care activăm nu a fost la fel de afectat ca industria cărții. Ce a însemnat lockdown pentru Edituri? Librăriile fizice sunt canal principal de vânzare al cărților, de aceea închiderea acestora a dus la scăderea dramatică a vânzărilor, în unele cazuri discutând chiar și de scăderi de până la 75%. De asemenea, tot pandemia a dus și la anularea tuturor evenimentelor, adică oportunități pentru vânzarea materialelor total nimicite. Aici ne putem aminti, pe lângă târgurile de carte, chiar de festivalul ComicCon ce a fost anulat în anul 2020. Un astfel de festival vine contra unei chirii cu un spațiu de vânzare în care editurile pot să prezinte materialele spre vânzare. 

            La nivel de Editura, Art anunța într-un comunicat de presă o scăderea drastică a vânzărilor, cu aproximativ 30% în luna martie, cu 40 – 60% în luna aprilie şi 35% în luna mai. “În perioada de lockdown, editura s-a concentrat pe prelungirile de tiraj, reeditări şi completarea seriilor, investindu-se în titlurile care s-au dovedit bestsellers de-a lungul timpului”.

            Privind strategia de preț, nișa comics nu a fost la fel de afectată, vânzarea s-a realizat complet online, prețul mediu al unei benzi desenate fiind afectat cu o marjă de aproximativ 20%, o pierdere destul de mică în comparație cu alte tipuri de cărți unde pierderile au fost colosale. Strategia de vânzare nu a fost modificată foarte mult, făcând comparație cu alte edituri unde s-a pus o atenție sporită pe partea de oferte cu reduceri de până la 70%, aici s-a ales un preț aproape întreg, care vine cu un pericol pe termen lung, ș-anume costurile de depozitare și o eventuală reducere din necesitate atunci când competiția face acest lucru ce poate in timp să coste mai mult .

            Discutând la nivelul grupului Grafic, angajații din grupul editorial au fost cei mai afectați, mulți din ei fiind nevoiți să rămână acasă pe o perioadă destul de lungă în șomaj tehnic, iar câțiva chiar pierzând jobul. În același timp autorii au fost afectați direct proporțional cu scăderea vânzăriilor. 

Într-o estimare optimistă, în următoarele 6 – 9 luni s-ar putea reveni la vânzările din anul trecut, scăderea urmând să fie echilibrată de vânzări cu tiraje reduse şi cu amânarea unor titluri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post