Agenții interni din procesul de schimbare al Editurii Trei

Agenții interni

La fel ca în orice companie medie, unde rulajul de personal este de obicei mai mare, Editura Trei făcea periodic angajări. Anul 2020 a fost o provocare din toate punctele de vedere, dar mai ales financiar, motiv pentru care editura a fost nevoită să stopeze pentru câteva luni procele de recrutare. Aceste lucru a dus la o serie importantă de schimbări. Angajații au fost nevoiți să lucreze mai mult, să lucreze peste program sau să suplinească alți colegi, din alte departamente, cu lucruri pe care poate nu știau să le facă.

Managerul deține rolul cheie în implementarea schimbărilor dintr-o companie. Este important ca acesta să aibă o viziune de ansamblu, să înțeleagă care sunt factorii ce impun o schimbare și să le facă oamenilor tranziția mai ușoară către noua normalitate. Managerul trebuie să fie un lider care să conducă prin puterea exemplului. Să le arate oamenilor cum să facă față stresului și provocărilor, dar mai ales să-i pregătească pentru situațiile neprevăzute – pentru a evita un colaps.

Cele 7 stadii ale schimbării

1. Imobilizarea sau șocul

Atunci când suntem scoși din rutina noastră zilnică, avem un sentiment de disconfort și căutăm cu orice preț să ne întoarcem modul în care știm să facem lucrurile. Însă atunci când cineva ne spune că normalul pe care îș cunoșteam noi va dispărea complet, intrăm într-o stare de panică și suntem compleșiți de aceste emoții.

2. Negarea

Negarea este o reacție normală la o schimbare pe care noi a percepem ca fiind negativă. Dacă un angajat își face în permaneță griji pentru postul său, atunci performanțele acestuia scad.

3. Incompetență

Când îți dai seama că nu mai există nicio scăpare dintr-o situație de schimbare, îți pierzi puterea de concentrare pe task-urile zilnice și te obsedează un singur gând: cum să faci să eviți să se întâmple această schimbare?

4. Acceptarea

Abia la pasul 4 ajungem în momentul în care simțim ca facem progrese. Este momentul în care începem să ne relaxăm și să vedem mai limpede lucrurile. Vede părțile bune pe care le aduc schimbările și vedem în asta o oportunitate.

5. Testarea noilor abordări

Putem spune că am fi norocoși să ne iasă din prima. De multe ori este imposibil să găsim într-un timp scurt o soluție care să fie benefică pentru toți angajații.

6. Căutarea semnificațiilor

Este un fel de muncă de echipă, în care toți membrii caută motivele pentru schimbările trebuie să se întmple și schimbă păreri și viziuni asupra situațiilor actuale și viitoare.

7. Integrarea

Comportamentul începe să schimbe și angajații încep să se simtă în largul lor.

Agenții externi

Dacă managerul este copleșit de situație, nu poate face față presiunii de a menține compania pe linia de plutire și în același timp să motiveze mai departe angajații, atunci apelăm la un consultant extern. Acesta apare ca un expert în gestionarea situațiilor de criză, în cazul nostru, și are întai de toate rolul de a restabili încrederea în rândul angajaților.

Sursă: Curs Psihosociologia schimbării în Organizații

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post